Projectenwerking

Met de gulle giften en de opbrengst van de gerealiseerde evenementen kozen we in overleg met Memisa om onderstaande projecten te ondersteunen. Onlangs ontvingen we het heuglijke nieuws dat de aangekochte materialen ook effectief ter plaatse aangekomen zijn en nu ingezet worden in de dagdagelijkse werking.

Medisch Centrum 'Kitulizo'

Met een eerste investering gebeurde de broodnodige upgrade van het LABO in het medisch centrum ‘KITULIZO’ van Kindu.

Sinds de oprichting in 2003 steeg het aantal behandelingen in dit centrum elk jaar exponentieel. Tot op heden verwijst het merendeel van de medische instellingen in Kindu haar patiënten voor alle microscopische en biochemische analyses door naar Kitulizo. Logischerwijs waren een urgent tekort aan uitrusting en een regelmatige uitputting van de stock het gevolg.

Een investering in onderstaande materialen vergrootte de effectieve capaciteit van het labo en garandeert haar continuïteit in de nabije toekomst.

precisieweegschalen - centrifuges - hemoglobinemeters - microscopen - bloeddrukmeters - stethoscopen - testkits voor HIV, malaria & hepatitis - klein materiaal zoals bain-maries, pipetten, filters, reageerbuisjes, ...

Een bijkomende projectaanvraag resulteerde in de aankoop van 200 nieuwe matrassen en beschermhoezen voor de ziekenboeg.

Gehandicaptencentrum 'Tumaini Letu'

Met een tweede project werd het gehandicaptencentrum TUMAINI LETU’ ondersteund. Dit autonome centrum werd opgericht in 2007 en is vandaag het enige gehandicaptencentrum in de ganse provincie Maniema; het enige centrum in een gebied van 132.520 km², meer dan 4x de oppervlakte van België.

Tumaini Letu beschouwt de reïntegratie van gehandicapten in de maatschappij als haar missie, wat zich in de praktijk vertaalt naar:

  • opname, diagnose en verzorging van patiënten met een acuut trauma
  • fysische en psychische begeleiding, fysiotherapie en chirurgische ingrepen wanneer nodig
  • motivatie en educatie van de patiënten met het oog op zelfredzaamheid en een positief zelfbeeld
  • zelfstandigheid en een gevoel van nut en relevantie binnen de maatschappij bewerkstelligen

Onderstaande materialen werden intussen aangekocht en ter plaatse ingezet.

  • gipsplaaster, watten en toebehoren
  • ijzeren elementen, lederen riemen, bouten en toebehoren voor spalken, prothesen & rehabilitatiemateriaal
  • allerlei medicatie
  • rolstoelen